Dichtbundel "Niet Anderszins Omschreven"

Hoe we onszelf omschrijven of hoe anderen ons omschrijven, zegt nooit alles over wie we werkelijk zijn.


"Wat een prachtige dichtbundel heb je geschreven, zo diep doorleefd, zo herkenbaar en zo raak verwoord, indrukwekkend mooi; een kwetsbaar en kostbaar inkijkje in de weg die je hebt afgelegd naar wie je nu bent. Ik wens je toe dat je bundel voor velen een bron van inspiratie en troost mag zijn."Oef.

Daar was ik even stil van, van die reactie van een oud-docent van me toen hij mijn jongste boekje had gelezen.

Maar ook blij, en trots! Want hij zei precies wat ik hoop bij mensen te raken met mijn jongste dichtbundel.


"Niet anderszins Omschreven - Een bundeltje hoop voor levensworstelaars"


Met deze bundel met meer dan 75 gedichten hoop ik de wereld, voor iedereen maar zéker voor mensen die het moeilijk hebben, inderdaad een beetje mooier te maken.

Herkenning, worsteling, maar vooral ook blijvend optimisme, eerlijkheid, verbinding, de gedichten in dit bundeltje bevatten het allemaal. 


"Niet Anderszins Omschreven" is een term uit de wereld van de geestelijke gezondheidszorg. Ik koos de titel niet voor niets. Want pas jij in een hokje? Ik niet... en dat valt niet altijd mee in deze wereld, en tegelijk is het mijn grootste inspiratiebron.


Het brengt me tot het schrijven van poëzie die woorden geeft aan dingen waar we vaak geen woorden voor hebben. Van eenzaamheid tot verliefdheid, van grote vreugde tot diepe rouw, van machteloosheid tot eigenwijsheid, van zelfbeschadiging tot zelfacceptatie.


Het kortste gedicht dat er in staat heet "Gang van zaken: en luidt: 


"Ik loop niet 

van jou weg

Ik loop

naar mij toe" 


Ik wens dat deze bundel met veel mensen mag meelopen op weg naar zelfacceptatie, ontplooiing, verwondering, waarachtigheid en radicaal gelukkig zijn met hoe en wat en wie ze dan ook zijn.


Dit bundeltje is voor iedereen, ook voor jou, Niet Andes dan je bent!